hadith of the day

pendokong

10 January 2011

Boeing 737 at Malacca

LTAM mampu kendali Boeing 737
Oleh NUZULSHAM SHAMSUDDIN
MOHD. ALI (tiga dari kiri) menyambut kedatangan H.M Rusli (empat dari kiri) dan rombongannya dengan persembahan silat di Batu Berendam, Melaka Jumaat lepas.


MELAKA – Walaupun masih banyak syarikat penerbangan tidak menggunakannya, Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka (LTAM) Batu Berendam di sini sudah teruji dan berkemampuan untuk mengendalikan pesawat jenis Boeing 737.

Buktinya, pesawat Boeing 737-500 milik Riau Airlines yang membawa 124 penumpang membuat pendaratan sulung Jumaat lalu di LTAM.

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata, kemampuan LTAM mengendalikan pendaratan pesawat jenis Boeing 737 akan menggalakkan lebih banyak syarikat penerbangan luar untuk menggunakan LTAM.

“Ini adalah satu perkembangan yang baik buat LTAM apabila berjaya mengendalikan pendaratan pesawat jenis Boeing 737.

“Secara tidak langsung, LTAM akan membawa perubahan besar bagi mengendalikan penerbangan antarabangsa yang lain,” katanya disini semalam.

Jumaat lalu, pesawat Riau Airlines jenis Boeing 737-500 membuat pendaratan sulung di LTAM yang sebelum ini hanya digunakan oleh pesawat jenis BAE 146-200 dan ATR500-72.

---------------------------------------------------------------------------------

Enjin jet guna kuasa air


SEORANG lelaki menunjukkan demonstrasi penggunaan enjin jet di Sungai Thames, London pada Jumaat lalu.


LONDON - Seorang lelaki menggunakan enjin jet untuk terbang di udara dalam satu demonstrasi yang diadakan di sini pada Jumaat lalu.

Enjin jet yang mempunyai empat lejang dan menggunakan muncung air itu boleh bergerak selaju 35 kilometer sejam dan terbang pada ketinggian 10 meter.

Jurutera-jurutera dari Kanada mencipta enjin itu yang menggunakan kuasa air untuk terbang ke udara. Aksi lelaki itu terbang umpama dalam satu adegan yang pernah disiarkan filem James Bond.


No comments:

Post a Comment

jangan lupa untuk tinggalkan jejak!!!

Related Posts with Thumbnails