hadith of the day

pendokong

22 December 2011

bahaya... pancaindera...

BAHAYA MULUT

بسم الله الرحمن الرحيم

اسلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alhamdulillah kehadrat ALLAH S.W.T yang luas pengampunan-NYA dan Selawat serta Salam ke atas Nabi Muhammad S.A.W , Rasul yang dianugerahi dengan syafaat bagi ummatnya pada hari kiamat.

Semasa saya berada di Kg Paya Mak Inson, Pendang Kedah bersama pelajar tahfiz saya yang baru mendaftar dan sedang mengikuti program 'Qolbun Salim' saya dapati ada satu gejala yang tidak sihat dan inilah guna program 40 hari yang dirangka...tujuannya untuk pembersihan sebanyak mungkin gejala yang tidak sihat.

Antaranya ialah percakapan....cuba lihat contoh :

1) " Tak boleh la..bodohhhh "

2) " Cepatlah sial "

3) " Celaka betul "

Kita bandingkan dengan ajaran Rasulullah S.A.W yang saya petik daripada Kitab Bahru al-Mazi jilid 13 , Hadith ke 130.

BAB YANG TELAH DATANG IA PADA MENYATAKAN BERMAKI-MAKI.

( Ketahui kiranya ya saudaraku ) : Adalah pada hukum syarak kita mempermaki orang dengan kata : " Hei binatang , hei bodoh , hei lembu dan sebagainya maka iaitu BERDOSA , kerana menyakiti hati saudara sesama Islam bahkan boleh jadi membawa kepada fitnah besar, berkelahi dan bergocoh ( bertumbuk ) dan berpecah kepala dan berbunuh-bunuhan seperti banyak berlaku pada orang kutu-kutu pekan.

Bermula dalil yang menunjukkan atas BERDOSA mempermaki orang itu ialah sebagai hadith yang dikeluarkan oleh Abu Isa at-Tirmizi dengan katanya:

عَن أبى هريرة أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال

المُستَبَّان مَا قَالَ , فَعَلَى الْبَادِئُ مِنْهُمَا مَالَمْ يَعْتَدِ المَظْلُومُ

Diriwayatkan daripada seorang sahabat Nabi S.A.W namanya Abi Hurairah Radhiallahuanhu bahawasanya Rasulullah S.A.W bersabda ia :

" Dua orang yang bermaki-makian itu bermula yang telah dikatakan oleh kedua orang itu akan dia maka DOSANYA atas yang memulai mempermaki daripada keduanya selama tiada mempermaki lebih orang yang kena maki dahulu itu.".

As-Syeikh al-Marbawi RahimahullahuTa'ala seterusnya menjelaskan :

Adalah mempermaki orang itu dapat tiga dosa ;

1) Dosa melanggar hukum ALLAH S.W.T

2) Dosa mula mempermaki orang

3) Dosa mempermaki

Maka jikalau dibalas oleh orang yang kena maki mula tadi maka lepaslah dosa ia mempermaki dan tinggal dosa mula mempermaki dan dosa melanggar hukum ALLAH S.W.T,

Kata qil : Terangkat sekelian dosa daripadanya dengan sebab dibalas permaki orang akan dia.

Wallahua'lam.

Bayangkan perkataan ini keluar daripada remaja kita setiap hari entah berapa kali, dan dosa ini membawa kepada gelap hati seterusnya keras hati yang hasilnya melahirkan hamba ALLAH yang kasar dan tidak suka kepada ibadat bahkan cenderung kepada bersukaria semata-mata serta maksiat.

Esok ( Rabu 9/12/2009 ) selepas habis kuliah Magrib saya dan beberapa sahabat akan bertolak ke Kg Paya Mak Inson, Pendang untuk melihat perkembangan 56 Pelajar di sana...mudahan penyakit mulut seperti yang kita bincangkan di atas sudah terhapus..insyaALLAH.

Wassalam,

kAlAu SeMaLaM aKu MaTi.........

الهي أنت مقصودي ورضاك مطلوبي

Ustaz Yunus Bin kamaruddin

Ukay Bistari, Ampang

nota sneakers : terlalu lama masa yang hilang untuk ber'blogging'... kehidupan yang semakin mencabar...

30 September 2011

Hembusan Awal...

sekadar perkongsian~ gambar terpaksa di 'remove' demi menjaga hati banyak pihak... maaf ya tuan punya entri...

rentetan daripada entri End of Journey 1st Phase...

Wednesday, November 3, 2010

dulu vs kini::uitm vs upm::


salam...,pg...dah pg kan...n mood aku baru dtg untuk entry kali ni...ermmm...pe cer dulu vs kini?mestilah berbeza kan...dulu lain..skng lain..duru di selatan,kini di tgh2..umah di timur..n xlama lg nk pi utara..isshhh..huhuhuhuhu.....
*****************************************

ok...ni pic dulu..aku nye tmpat stdy yg dulu....2006-2009

untuk 2010-present .........................

ok..nmpak x 2 tmpat yg brbeza...haa..yg bawah ni tmpat stdy aku skng....untuk keberapa puluh ratus kali nye aku nk mnjawab soalan org2..kwn2..,,n sape2 je yg asyik tnye,"kenapa smbg blaja cni?,knape tak sambung uitm?"...aiiyoooooo...salah ye adik2,kakak2,abg2,encik2...??aku xleh study kat cni ke...eerrmmmm...d bnyak jwpn yg aku nk bgtau kat dieowg..kalo aku cter xbis kot sampai esok....


ANTARA SEBAB MUSABAB AKU DISINI:
-sbb rezeki Allah bagi..
- sebab aku nk tukar angin,nak gak rasa angin U lain cmne..
-this is not my choice actually,::my family want me be here::tp aku ok je...xkisah..sbb dri kecik aku mmg xkisah owg nk campakkan aku kat mane pon kan...heheheheheheh
-dulu aku stdy akaun::skng aku stdy agribusinesss::2 different world,mmg xde kne mgena...tp aku suke...semua baru...
-aku dengar ckp lecterer aku (en.hisyamul)...wwwaaaaaaaa...die suh smbg blaja luar dr uitm..,aku ikut lerr ckp die:)
-n etc...bla..bla...bla..


****************************************

tempat berbeza,tapi aku tetap sama..terlamapu banyak pengajaran n pengalaman yg aku dpt kat uitm yg xkan aku lupekan...my friends kat sana..mir,a'an,anis,lin,yati sha, my senior2 n bla bla bla...ramai lg lah... semua yg pernah jdi kwn aku kat sana..,thanks sgt cz sudi kwn ngan aku..aku xde lah dak yg pndai ngat..lg2 dlm akaun kan..eekekkeek..thanks kat lecterer kat sana..yg pernh ajar aku..yg sabo ngan feel2 aku...aku sentiasa rindukan kalian semua...tp aku xtau ble aku akan jejakkan kaki kat sana lg...insyaallah 1 day..

n KINI

aku disini dengan sebuah kisah..waaaaaaaa...new life,new friend,new course,n evrything is new,..,n im be a new 1 here....aku cume harap life going easy,semoga aku sentiasa dalam rahmatNya..,aku mmg enjoy sgt2 kat cni..kwn2 aku semua baik2..n sporting..adik2 coursemate aku yg lyn aku yg baik sgt..tq2...masih sudi kwn ngan akak aka makcik yg comey ni...hahahahhahaha..(seeenggettttttt..ayat xleh bla)...semoga kite semua brjaya 4 taun dsini..amiiinnnnnn......

hopefully aku akan gumbira ngan hidup aku skng n akan2 dtg..,xmo serabai2 cm dulu..thanks 2 all my friends yg selalu support aku::tq sgt2::syg korang semua::

**************THE END**************
nota sneakers :: new journey begins...keep on the track, even the runway neverends, rely on HIM the most...till fate and time decide the rest... pernah jua dilontarkan soalan yang sama, jawapan saya juga hampir sama dengan yang tertera di atas, namun ada juga sebab musabab lain yang biarlah hanya yang berkenaan patut mengetahuinya... moga dipermudahkan urusan di sini... ameen ya Robb~

faiz aizudeen ismail
Bach. in Aerospace Engineering
UPM Serdang
2011-2015
8am/30-9-2011

28 August 2011

Pecutan Terakhir

sources [link]

Jika sepuluh hari terakhir Ramadhan merupakan saat di mana Rasulullah S.A.W memperbanyakkan amalan dengan berjaga malam, beriktikaf, dan mengejutkan ahli keluarga untuk bersama dengannya melaksanakan ibadah-ibadah sunat, bagaimanakah pula dengan kita?

Sewajarnya contoh yang ditunjukkan oleh Baginda dalam menghayati sepuluh hari terakhir Ramadhan dijadikan teladan kepada seluruh umat Islam pada hari ini.

Sesungguhnya pedoman yang telah ditunjukkan oleh Rasulullah S.A.W jelas mencerminkan kepada kita betapa tinggi dan bernilainya detik-detik terakhir Ramadhan yang sedang kita lalui saat ini. Alangkah malangnya jika kita semakin alpa dan lalai dalam melaksanakan ibadah kita pada saat-saat Ramadhan yang kian melabuhkan tirainya.

Sedangkan kita seharusnya menghidupkannya dengan meningkatkan lagi amalan-amalan sunat bagi meraih pahala berlipat ganda yang telah dijanjikan oleh Allah S.W.T. Lebih manis lagi apabila Allah S.W.T turut menjanjikan kehadiran Lailatulqadar (yakni malam yang lebih baik daripada seribu bulan) pada sepuluh malam terakhir Ramadhan.

Sebagaimana firman Allah S.W.T di dalam surah al-Qadr (ayat 1-5) yang bermaksud:

"Sesungguhnya kami telah menurunkannya (al-Quran) pada malam Lailatulqadar, dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran malam Lailatulqadar? Malam Lailatulqadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada malam itu, turun Malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); sejahteralah malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!"


أَلَا لِلَّـهِ الدِّينُ الْخَالِصُ ۚ وَالَّذِينَ اتَّخَذُوا مِن دُونِهِ أَوْلِيَاءَ مَا نَعْبُدُهُمْ إِلَّا لِيُقَرِّبُونَا إِلَى اللَّـهِ زُلْفَىٰ إِنَّ اللَّـهَ يَحْكُمُ بَيْنَهُمْ فِي مَا هُمْ فِيهِ يَخْتَلِفُونَ ۗ إِنَّ اللَّـهَ لَا يَهْدِي مَنْ هُوَ كَاذِبٌ كَفَّارٌ
Ingatlah! (Hak yang wajib dipersembahkan) kepada Allah ialah segala ibadat dan bawaan yang suci bersih (dari segala rupa syirik). Dan orang-orang musyrik yang mengambil selain dari Allah untuk menjadi pelindung dan penolong (sambil berkata): "Kami tidak menyembah atau memujanya melainkan supaya mereka mendampingkan kami kepada Allah sehampir-hampirnya", - sesungguhnya Allah akan menghukum di antara mereka (dengan orang-orang yang tidak melakukan syirik) tentang apa yang mereka berselisihan padanya. Sesungguhnya Allah tidak memberi hidayah petunjuk kepada orang-orang yang tetap berdusta (mengatakan yang bukan-bukan), lagi sentiasa kufur (dengan melakukan syirik).
(Surah az-Zumar 39: Ayat ke 3)

26 August 2011

Sekolah Itu (2.0)...


Rentetan daripada entri Sekolah Itu...

"...Alhamdulillah, dipermudahkan urusan menghabiskan hari terakhir di tempat baru. Sweets Twelveanz ~18 July 2011-25 August 2011~ Syukran kepada anak didik (bekas) yang memberi full commitment. Juga tidak lupa kepada rakan tenaga pengajar di SMK USJ 12. Kalian merupakan pengalaman terindah..."

khazanah last day~

Salam Pengakhiran Ramadhan 1432H. Masih sempat untuk pulun saki baki terakhir ni. Berdoalah moga masih diberi peluang menjengah Ramadhan seterusnya. Salam Eid Fitri 1432H. Bergembiralah mereka pada Hari Raya setelah berjaya dalam pelaburan yang benar-benar menguntungkan dalam Bulan Ramadhan. Moga perubahan ke arah yang lebih baik itu akan senantiasa berkekalan dan diistiqamahkan walaupun selepas Ramadhan.

Off to Kelantan celebrating Eid for a week~~!

"sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib
sesuatu kaum itu sehingga mereka sendiri mengubah nasib mereka….”
-Surah Ar-Ra’ad, Ayat 11-

24 August 2011

...tiang agama...


Hadis Anas bin Malik r.a:
Sesungguhnya Rasulullah s.a.w telah bersabda: Sesiapa yang terlupa sembahyang maka hendaklah dia segera mendirikannya apabila mengingatinya. Tidak ada kifarat bagi sembahyang yang terlupa melainkan hanya itu, iaitu segera mendirikannya apabila mengingatinya.
(Riwayat Muslim)

nota sneakers : selamat menjalani pengakhiran ramadhan... moga kita dapat@mampu mengperhalusi ibadah sempena saki-baki ramadhan yang terakhir... juga moga terus senantiasa istiqamah dalam tuntutan dakwah dan gerak kerja Islam...

"...Robbanaa afrigh 'alainaa sobran, wa thabbit aqhdamana wansourna 'alaal qoumil kafirin... wanastaghfirukallahi min zunubil wal khotoya wa natubuilaih..."

video

Iwan~Solatlah Dulu

09 August 2011

BUSY?

~10 Ramadhan pertama kian ke penghujung, Kita pula bagaimana? Andai menjadi hamba kepada Ramadhan, maka Ramdhan akan berlalu meninggalkan kita, Jadilah hamba kepada Allah yang Maha Kekal~

"...Orang beriman melihat hari di hadapannya sebagai kesempatan untuk meraih cinta dan redha Allah serta untuk mendapatkan Syurga. Untuk itu dia perlu bekerja keras melakukan pekerjaan yang baik. Bagaimanapun sibuknya, dia tetap waspada agar tidak lalai dari mencari redha Allah. Dia meneladani doa Nabi Sulaiman AS, sebagaimana difirmankan dalam ayat ke-19 Surat An Naml, dengan harapan bahawa Allah akan memberinya petunjuk dalam kegiatannya sepanjang hari..."

"Ya Tuhanku berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmat-Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapakku, dan untuk mengerjakan amal saleh yang Engkau ridhai; dan masukkanlah aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang saleh. " (QS An Naml, 27:19)

nota sneakers : terlampau sibuk sangat atau sengaja buat-buat sibuk? perlu diingat, tidak salah untuk sengaja kita menyibukkan diri daripada terlibat dalam perkara-perkara yang kurang berfaedah. Siapalah kita kalau terlampau sibuk sampai meringankan tanggungjawab menunaikan dan meninggalkan apa yang dikehendaki-Nya. Siapalah kita jika nak dibandingkan dengan Nabi Sulaiman yang mempunyai pelbagai urusan urusan pentadbiran melibatkan manusia, jin, haiwan, tumbuhan dan semua makhluk di atas muka bumi ini, namun masih mempunyai jua kesempatan menjalankan tanggungjawab sebagai hamba-Nya yang bersyukur...

04 August 2011

Terbang Menerjang Badai...


"...Nak memotivasikan diri buat benda baik bukan mudah sebenarnya. Dan persekitaran tu memang sangat-sangat penting nak membentuk driving force tu..." - versus@Hlovate

"...Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain..."
(al-Insyirah :7)


Terbang Menerjang Badai...
Tinggi di Awan...

Related Posts with Thumbnails